Skolers utlevering av klasselister

Det har vært mye diskusjon om at skoler ikke deler klasselister både i media og for å ikke snakke om på de enkelte skoler. Selv har jeg vært på foreldremøter hvor det ble gitt beskjed om at klasselister ikke vil bli delt “pga. personvernregler og GDPR”. Jeg mener å kunne litt om personvern og GDPR, og vet at dette ikke er riktig. Og man kan gi GDPR skylden for mye, men ikke dette.

Fortsett å lese Skolers utlevering av klasselister
Publisert Kategorier Personvern / GDPRStikkord , , , , , , , , , , , Legg igjen en kommentar til Skolers utlevering av klasselister

Personvettreglene

Personvettreglene er en liste over noen av de mest praktiske reglene for behandling av personopplysninger i det daglige. Personvernreglene kan lastes ned i en utskriftsvennlig versjon nedenfor, ellers kan også bildet nedenfor brukes på nettsider, intranett, skrives ut eller annet. Jeg håper dette kan være til nytte!

Fortsett å lese Personvettreglene

Behandlingsansvarlig eller databehandler?

Om man er behandlingsansvarlig eller databehandler, eller om det ikke foreligger noe databehandlerforhold overhodet, er ikke alltid enkelt å avgjøre. Jeg har skrevet om dette i en artikkel tidligere, og nå har det britiske datatilsynet, ICO, publiserte retningslinjer/veiledning for forholdet mellom databehandler og behandlingsansvarlig nylig. Her var det tatt inn sjekklister for om man er behandlingsansvarlig eller databehandler som var nyttige. Nedenfor er det tatt inn “fornorskede” versjoner av sjekklistene.

Fortsett å lese Behandlingsansvarlig eller databehandler?
Publisert Kategorier Personvern / GDPRStikkord , , , , Legg igjen en kommentar til Behandlingsansvarlig eller databehandler?

Ganske Dårlig Personvern Rådgivning

Mange gir velvillig råd om personvernforordningen (GDPR) – både mot betaling og ikke. Men alle råd er ikke like gode, og dette kan føre til at data blir slettet unødvendig, det pådras investeringer og kostnader som ikke er nødvendige, og det kan føre til overforsiktig tilnærming til GDPR, som kan føre til redusert omsetning og gale beslutninger. Det som ikke så mange er klar over, er risikoen ved å gi juridiske råd, både straffe- og erstatningsmessig, og at de som får rådene har færre muligheter til å fremme krav om rådene er feil.

Fortsett å lese Ganske Dårlig Personvern Rådgivning

Varsel til Datatilsynet om personvernbrudd

Skjer det et brudd på personopplysningssikkerheten (personvernbrudd), skal dette varsles til Datatilsynet uten ugrunnet opphold og om mulig innen 72 timer. Ved et personvernbrudd tikker altså klokka, og ting må skje rimelig raskt og effektivt. Det må innhentes informasjon, vurderes om det skal sendes varsel til Datatilsynet, vurderes hvem som skal varslet, innholdet i varsel, og ikke minst sende inn varselet. Det vil trolig komme inn nær 1000 varsler til Datatilsynet innen årets utløp. Nedenfor gis det en oversikt over reglene for varsel, slik at man har en oversikt når det må vurderes å sendes et varsel. Det er imidlertid vanskelig å arbeide med varselet i Altinn, og du finner derfor et arbeidsdokument for varsel til slutt i artikkelen.

Fortsett å lese Varsel til Datatilsynet om personvernbrudd
Publisert Kategorier Personvern / GDPRStikkord , , , , , Legg igjen en kommentar til Varsel til Datatilsynet om personvernbrudd

Ord man bør slutte å bruke i personvernsammenheng

Her er noen ord/uttrykk som skaper mer forvirring enn forklaring i GDPR/personvernssammenheng som man bør slutte å benytte.

Fortsett å lese Ord man bør slutte å bruke i personvernsammenheng

Publisert Kategorier Personvern / GDPRStikkord , , , Legg igjen en kommentar til Ord man bør slutte å bruke i personvernsammenheng

Dokumentasjon på at behandling av personopplysninger skjer etter reglene i GDPR

Etter GDPR skal det kunne dokumenteres at behandlingen skjer etter reglene i GDPR og at det er gjennomført organisatoriske og tekniske tiltak for å sikre personopplysningene.

Hva som ligger kravet til dokumentasjon er ikke klart etter GDPR, og det er nok mange behandlingsansvarlige som ikke har dokumentasjonen på plass.

Fortsett å lese Dokumentasjon på at behandling av personopplysninger skjer etter reglene i GDPR

Sett eposter for sletting og lag slettepolicy i Outlook for å håndtere ustrukturerte personopplysninger

Ustrukturerte personopplysninger (dvs. personopplysninger som ikke er organisert etter navn eller andre kriterier, som personopplysninger i epost, dokumenter på filområder mv.) er en utfordring for pliktene etter GDPR.

Fortsett å lese Sett eposter for sletting og lag slettepolicy i Outlook for å håndtere ustrukturerte personopplysninger

Publisert Kategorier Personvern / GDPRStikkord , , , , Legg igjen en kommentar til Sett eposter for sletting og lag slettepolicy i Outlook for å håndtere ustrukturerte personopplysninger

Veileder om behandlingsansvarlig og databehandler fra Datatilsynet

Hvem som skal anses som behandlingsansvarlig og hvem som er databehandler, og om det overhodet foreligger et databehandlerforhold, er ikke enkle spørsmål å besvare.

Fortsett å lese Veileder om behandlingsansvarlig og databehandler fra Datatilsynet

Publisert Kategorier Personvern / GDPRStikkord , , , , , Legg igjen en kommentar til Veileder om behandlingsansvarlig og databehandler fra Datatilsynet